Curs Encefalopatii spongiforme transmisibile

  • Lector: Echipa Veterinarul.Ro
  • Nivel: Incepator
  • Durata:
Certificat:

Pentru a obține certificatul este necesar să parcurgeți toate lecțiile și să finalizați testul in proportie de 70%

Cuprins

Parcurse/Citite
Nivel

Descriere

Cursul prezinta bolile prionice la animalele domestice si salbatice. Sunt abordate Scrapia la oii capre, Encefalita Spongiforma a Bovinelor, Boala cronica cahectizanta a Cervideelor (BCCC), Encefalita transmisibila a Nurcilor (ETN),Encefalopatia Spongiforma a Felinelor, Encefalopatia Spungiforma a Ungulatelor Exotice. Cursul prezinta video manifestarile clinice si modul de stabilire a diagnosticului in bolile prionice ale oilor si bovinelor. Pentru cei intresati se poate consulta si descarca Regulile de buna practica GVP in stabilirea diagnosticului de EST.

Prionii (engl. proteinaceus infectious particles = particule proteice infectioase) constituie izoforma patologica a unei proteine normale – proteina prionica (PrP) – codificata de organismele gazda. In anumite conditii, aceasta proteina normala sufera o modificare post-translationala a structurii sale secundare, ceea ce ii confera noi proprietati, ca: rezistenta neobisnuita la actiunea factorilor fizici si chimici si transmisibilitatea similara agentilor infectiosi.

Bolile prionice ale omului si ale animalelor sunt consecinta acumularii in sistemul nervos central a izoformei patologice a proteinei normale. Ele sunt caracterizate prin :

  • perioada de incubatie lunga, de ordinul lunilor, cel mai adesea al anilor;
  • simptomatologie exclusiv nervoasa si evolutie clinica lenta, ce dureaza saptamani, cel mai adesea luni, uneori ani, dar intotdeauna cu final letal;
  • leziuni degenerative ale sistemului nervos central, reprezentate prin vacuolizari ale neuropilului si pericarionilor, necrobioza neuronala, astrocitoza si uneori acumulari (placi) de amiloid;
  • transmisibilitatea pe cale parenterala sau digestiva la aceeasi specie si la alte specii, in momentul in care se foloseste ca material infectant tesutul nervos, uneori si alte tesuturi recoltate din cazuri de boala;
  • absenta oricarui raspuns imun specific fata de agentul transmisibil, desi gazda isi pastreaza competenta imunologica fata de alte antigene.

Bibliografie

  1. Baron, T. (2000), Le Point Vét.,
  2. Baron, T., Madec, J.Y. (1996), Le Point Vét.,
  3. Belli, P., Coudert, M. (1996), Sci. Vét. Méd. Comp.,
  4. Beyreuther, K., Masters, C.L. (1994), Nature,
  5. Brown, P. (1990), Antiviral Chemistry & Chemotherapy,
  6. Brown, P. (1990), Can. J. Vet. Res.,
  7. Brown, P., Liberski, P.P., Wolff, A., Gajdusek, D.C. (1990), J. Infect. Dis.,
  8. Brown, P., Goldfarb, L.G., Gajdusek, D.C. (1990), The Lancet,
  9. Brown, P., Rohwer, R.G., Moreau-Dubois, M.C., Green, E.M., Gajdusek, D.C. (1981), Hamster immune responses in infectious and oncologic disease, Editor Streilein J.W. şi col. Ed. Plenum Publishing Corporation, New York
  10. Brown, P., Wolff, A., Gajdusek, D.C. (1990), Neurology,
  11. Cadoré, J.L. (1996), Le Point Vét.,Moutou, F., Savey, M. (1996), Le Point Vét.,
  12. Câmpeanu, M.V. (2001), Encefalopatiilespongiforme transmisibile la om şi animale, Ed. Viata Medicală Românească Bucureşti
  13. Murphy, F.A., Gibbs, E.P., Horzinek, M., Studert, M.J. (1999), Veterinary Virology, 3rd ed., Academic
  14. Capucchio, M.T., Guarda, F., Isaia, M.C., Press, San Diego, London, Boston, New York, Caracappa, S., Dimarco, V. (1998), Vet. Rec.,
  15. Cohen, F.E., Pan, K.M., Huang, Z., Baldwin, M., Biosichercheit, 5 april. Fletterick, R.J., Prusiner, S.B. (1994),
  16. Colm, H. (2001), Clinical Laboratory International,
  17. Elsen, J.M., Vu Tien Khang, J., Clouscard, C. 45. Pattison, I.H. (1988), Vet. Rec.,
  18. Foster, J.D., Wilson, M., Hunter, N. (1996), Vet. Lancet,
  19. Gajdusek, C.D. (1990), Virology, 2nd ed., Ed. B.N. 48. Prusiner, S.B., Torchia, M., Westaway, D. (1991), Fields et al., Raven Press, Ltd. New York,
  20. Gajdusek, D.C., Gibbs, C.J. (1990), Biomedical. Prusiner, S.B., Telling, G., Cohen, F.E., Dearmond, Advances in Aging, Ed. Allan L. Goldstein, Plenum S.J. (1996), Virology, Publishing Corp., Safar, J., Ceroni, M., Piccardo, P., Liberski, P.P.,
  21. Ghergariu, S. (1991), Eur. J. Epidemiol.,,
  22. Gibbs, C.J. (1997), Argentine Sci. Adv. Comm. on BSE (1st meeting), Buenos Aires,
  23. Neurology, Schelcher, F., Delverdier, M., Cabanie, P.,
  24. Guiroy, D.C., Williams, E.S., Yanagihara, R., Valarcher, J.E., Espinasse, J. (1991), Le Point Vét., Gajdusek, D.C. (1991), Acta Neuropathol.,
  25. Hadlow, W.S. (1991), Subacute Spongiform. Schelcher, F., Cabanie, P. (1996), Le Point Vét., 28, Encephalopathies, Ed. Bradley R. et al., Kluwer Academic Publ. Dordrecht, Boston, London 53. Schreuder, B.E.C., Van Keulen, L.J.M., Vromans,
  26. Hardt, M., Baron, T., Groschup, M.H. (2000), J. M.E.W., Langheveld, J.P.M., Smits, M.A. (1988),
  27. Hoinville, L.J., Wilesmith, J.W., Richards, M.S. 54. Sigurdarson, S. (1991), Subacute Spongiform (1995), Vet. Rec.,
  28. Hsich, G., Kenney, K., Gibbs, C.J., Lee, K.H., Academic Press. Dordrecht, Boston, London Harrington, M.G. (1996), The New England J. Med.,
  29. Hunter, N., Goldmann, W., Foster, J.D., Cairns, D., R.A., O’Rourke, K.I.O., Miller, J.M., Merz, P.A. Smith, G. (1997), Vet. Rec., aug. 9,
  30. Jubert, L., Bonneau, M., Carrier, H. (1974), Rev. 56. Straub, O.C., Weiland, F. (1992), Tierärztliche Méd. Vét.,
  31. Kimberlin, R.H. (1984), Trends in neurosciences, 7, 57. Taylor, D.M. (1988), Vet. Rec., Decontamination of scrapie-like
  32. Kimberlin, R.H. (1990), Can. J. Vet. Res., agents, în Subacute Spongiform Encephalopathies,
  33. Kimberlin, R.H. (1992), Rev. Sci.Tech. Off. Int. Ed. Bradley R. et al., Kluver Academic Press. Epiz., Dordrecht, Boston, London
  34. Kirkwood, J.K., Cunningham, M.A., Wells, G.A.H.,. Taylor, D.M., Brown, J.M., Fernie, K., McConnell, I. Wilesmith, J.W., Barnet, J.E.F. (1993), Vet. Rec., (1997), Vet. Microbiology, .
  35. Roels, S., Vanopdenbosch, E., Langeveld, J.P.M., Gen. Virology., Vet. Rec..
  36. Kopp, N., Streichenberger, N., Philippeau, F., Gros, Tech. Off. Int. Epiz.,
  37. Lantier, F., Schelcher, F. (2000), A.R., Dexter, I., Spencer, Y.I., Chaplin, M.J., Stack,M.J., Dawson, M. (1988), Vet. Rec.,
  38. Lasmézas, C.I., Deslys, J.P., Demalmay, R., Adjou, 64. Wells, G.A.H., Hawkins, S.A.C., Green, R.B., K.T., Lamoury, F., Dormont, D., Robain, O., Spencer, Y.I., Dexter, I., Dawson, M. (1999), Vet. Ironside, J., Hauw, J.J. (1996), Nature,
  39. (2001), DEFRA BSE information, 30 Apr.
  40. (1994), European Commission, Transmissible spongiform encephalopathies. Protocols for the laboratory diagnosis and confirmation of bovine spongiform encephalopathy and scrapie
  41. (1993), Bovine spongiform encephalopathy in the United Kingdom. A progress report. OIE General Assembly, May, Paris
  42. (1997), Insight: The Magazine of the Veterinary Laboratories Agency, 6, 2
  43. (2000), Vet. Rec., 147, 15, 405
  44. (2000), Commission decision of 29 June 2000 regulating the use of material presenting risks as regards transmissible spongiform encephalopathies and amending Decision 94/474/EC. Off. J. Europ. Commun/30.6.2000
  45. (2005), Update 2004: Bovine Spongiform Encephalopathy and Variant Creutzfeldt-Jacob Disease, 

Pret

Plan Name Pret
Valoare curs: 50.00 lei

Lector

Echipa Veterinarul.Ro

Din 2010, Veterinarul.Ro este prima platforma multimedia din Romania care a organizat cursuri online pentru medicii veterinari

Din 2013 oferim cea mai variata paleta de cursuri acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din Romania. Peste 60 de cursuri online acreditate, sute de cursanti medici veterinari cu mii de diplome

Din 2016 cursurile sunt realizate prin contributia medicilor veterinari practicieni, procesate si prezentate de echipa Veterinarul.Ro pe cea mai complexa platforma multimedia de e-learning

Cursurile online sunt accesibile pe orice dispozitiv cu acces la internet, fara o pregatire speciala, usor de parcurs cu eliberarea diplomei si a punctelor la finalul cursului.

Cursuri ale acestui lector

Nume Nivel Data lansarii
Proceduri clinice la vaci I 16-09-2016
Proceduri clinice la vaci II 16-09-2016
Bolile de piele bacteriene la bovine 16-09-2016
Anestezia locala la rumegatoare si porci 16-09-2016
Protocoale veterinare pentru practicienii pe ecvine I 16-09-2016
Protocoale veterinare pentru practicienii pe ecvine II 16-09-2016
Proceduri clinice la cai I 16-09-2016
Proceduri clinice la cai II 16-09-2016
Proceduri clinice la cai III 16-09-2016
Realizarea manoperelor chirurgicale la cai, pe teren 16-09-2016
Anestezia pentru interventia chirurgicala a colicii la cai 16-09-2016
Protocoale veterinare pentru clinicile veterinare - discutii si modele 16-09-2016
Anestezia la animalele de companie - ManagementuI durerii 16-09-2016
Anestezia la animalele de companie - Conditii generale pentru anestezie 16-09-2016
Medicina preventiva la dihori -Abordari in practica curenta 16-09-2016
Anestezia la animalele exotice I 16-09-2016
Anestezia la animalele exotice II 16-09-2016
ABC-ul bolilor la porumbei 16-09-2016
Pesta rumegatoarelor mici 16-10-2018
Bolile bacteriene la ovine 24-10-2018
Dermatoza Nodulara Bovina 09-11-2018
Pesta Porcina Africana - PPA 09-11-2018
Ecografia la vacile cu lapte 09-11-2018
Operatia de torsiune a cheagului 04-02-2019
Biosecuritatea in fermele de porci 12-01-2021
Operatia de cezariana la vaca 12-01-2021
Pacientul lepure - Elemente de bazâ pentru practicianul veterinar 15-01-2021
Bruceloza la ovine și caprine 02-02-2021
Tuberculoza la bovine 04-02-2021
Bluetongue 05-02-2021
Curs Encefalopatii spongiforme transmisibile 19-02-2021
Anemia infectioasa ecvina 16-10-2018
Febra aftoasa 18-01-2022
Leucoza enzootica bovina 19-01-2022
Starea testului
Parcurse/Citite
Durata
Nivel

Ultimele apariții editoriale
Doar Pentru Medicii Veterinari
disponibile online în format complet:

 

   Veterinarul Business  Veterinarul Pet   Veterinarul Ferma  Veterinarul Business

Log in