Management veterinar - costurile de personal

 • Nivel: Incepator
 • Durata:
Certificat:

Pentru a obține certificatul este necesar să parcurgeți toate lecțiile și să finalizați testul in proportie de 70%

Management veterinar - costurile de personal

Cuprins

Parcurse/Citite
Nivel
Aplicatie practica
Cestionar pentru 10 puncte CMVRO

Descriere

Rezultate asteptate

In urma parcurgerii acestui curs ne asteptam ca dvs sa va dezvoltati urmatoarele abilitati:

 • sa evaluati corect modul in care realizati proiectele de dezvoltare a echipei cabinetului.
 • sa evaluati unele optiuni privind conceperea si implementarea unor politici salariale.
 • sa reevaluati locul si rolul colaboratorilor medici veterinari in echipa cabinetului.
 • sa evaluati practic locul si rolul fiecarui membru al echipei non-medicale in politica salariala, politica de peronal si avantajele reflectate in profiturile cabinetului.

Scurta prezentare


 

Un cabinet medical veterinar, in Romania, in marea majoritate a cazurilor, este o afacere de familie unde, cateodata mai exista si unul sau doi angajati suplimentar. In cazul animalelor de renta situatia este mai simpla, fiind de obicei medicul si unul sau doi tehnicieni. Aparent, politica de personal, sau resursele umane sunt o componenta neglijata sau abordata doar cand apar probleme de genul: “de ieri nu mai vine la serviciu” sau „nu mai raspunde la telefon”. Mai sunt si probleme generate de „vreau sa ma duc in concediu, oare pe cine las la cabinet” sau „of, sunt racit de doua zile si nu are cine sa fie la cabinet”. Sunt foarte putine cabinete medicale veterinare unde exista o politica de personal, cabinete care functioneaza indiferent daca un medic este in concediu medical sau de odihna sau daca patronul a venit sau nu la serviciu. Surprinzator acest tip de cabinete sunt afaceri de succes in domeniul veterinar. Un succes atat din punct de vedere financiar, cat si al satisfactiei muncii. De ce? Vom incerca sa gasim o parte din raspunsuri in acest curs care abordeaza costurile de personal in cabinetul medical veterinar.

In primul rand, este necesar sa stablim, asa cum am prezentat-o in cursurile anterioare calitatea medicului veterinar proprietar de cabinet fata de afacere si fata de personal. Aceasta pentru a intelege mai bine unde ne pozitionam in economia afacerii pentru a sti care este rolul nostru ca manager, rolul nostru ca medic si rolul nostru ca administrator. Apoi vom aborda ce presupune existenta angajatilor in cabinet, rolul lor, atributiile si costurile generate de aceste elemente. Iar in final, vom incerca sa gasim cateva solutii legate de administrarea personalului vis a vis de costuri. 

Avand in vedere ca, in Romania, legislatia muncii evolueaza saptamanal, si ce era ieri nu se mai aplica astazi va fi complicat sa actualizam cursul din punct de vedere al calculelor fiscale sau a aspectelor legale. Dar vom incerca o abordare generala, luand in calcul legislatia anului 2020.

Cursul este conceput pentru medicii veterinari, administratori care doresc sa isi extinda afacerea veterinara prin angajarea personalului de specialitate si nu sunt inca convinsi daca este bine sau rau sa se dezvolte. Astfel vom incerca sa creionam si un posibil buget pentru cabinetul medical veterinar respectiv costurile cu personalul si sa analizam „daca sa angajam sau nu?”.

Proceduri disponibile

Pentru a avea acces la unele exemple demonstrative este necesar sa parcurgeti acest curs si sa accesati linkul de mai jos pentru a intra pe forumul de discutii unde va fi necesar sa ne povestiti despre experienta dumneavoastra, modul de abordare a politicilor de personal. In timpul discutiilor veti primi exemple de fise si proceduri pentru cabinet

Discutii & Analize

Pentru forum, discutii si analize accesati Comunitatea Veterinarul la urmatorul link:

Lector

Vieru Iulian

Studii și Activitatea stiintifica

 • 1995: Absolvent FMV Ion Ionescu de la Brad, Iasi
 • 1996 - 1998: World Learning prin programul USAID - Managementul si marketingul organizatiilor, Managementul financiar, Planificarea si managementul proiectelor, Advocacy
 • 2000: Medic Primar Veterinar
 • 2005: Marketing si management in industria alimentara - - postuniversitara - Academia Romana, Universitatea Agronomica si de Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad
 • 2009: Formator de formatori - Ministerul Muncii Familiei si Egalitati de Sanse / Ministerul Educatiei si Tineretului
 • 2021: Master Managementul Organizatiilor UAIC - FEAA.

 Activitatea profesionala ca medic veterinar

 • 1995 - 1997: Medic veterinar sef circumscriptie - DSV Iasi – Circumscriptia Prisecani
 • 1997 - 2006: Consilier principal - DSV Iasi – Politia Sanitara Veterinara
 • 2001 - 2008: Asociat CSV concesionata Cotnari, Iasi.
 • 2006 – 2009: Consilier superior - DSVSA Iasi – Sanatatea animalelor
 • 2009 - 2018: Consilier superior - DSVSA Iasi – Igiena si Siguranta Alimentelor
 • 2019 - prezent: Medic veterinar oficial - consilier superior CSVSAO Pacurari - DSVSA Iasi

 Alte activități

 • 1993 - 1995: Presedinte - Liga Studentilor din Facultatea de Medicina Veterinara Iasi/ Liga Studentilor din Universitatea Agronomica / Vicepresedinte - Liga studentilor din Centrul Universitar Iasi
 • 1994 – 2000: Presedinte – Fondator - Fundatia Satul Romanesc
 • 2000 - 2009: Presedinte - Fondator - Institutul pentru Dezvoltare Comunitara
 • 2009: Initiatorul si Fondator Patronatul Medicilor Veterinari Privati din Romania
 • 2009: Fondator Revista Veterinarul
 • 2009: Fondator - Asociatia Euroveterinarian
 • 2019: Fondator - Asociatia Veterinarul

Am avut sansa de a face in viata ceea ce ma pasioneaza. Medicina veterinara, managementul si marketingul sunt adevarate pasiuni pentru mine. In cei peste 25 de ani de activitate am avut ocazia să parcurg aproape toate formele de manifestare a medicinii veterinare. Am lucrat in mai multe cabinete medicale, cu animale de ferma, dar si cu animale de companie, am lucrat în inspectie si controlul veterinar, am lucrat in expertiza sanitara veterinara a alimentelor. Astfel am invatat din toate zone ale medicinii veterinare experimentand cam tot ce poate experimenta un medic veterinar intr-o profesie. Separat, am studiat intens si inca mai studiez managementul si marketingul. Este a doua mea profesie. Am inceput studiul la o universitate privata, Universitatea Mihai Eminescu, in management si drept. Am terminat studiile o data cu desfiintarea universitatii. Se cheama ghinion, daca as fi dorit o diploma. De aceea nici nu o mentionez in CV. Asta nu inseamna ca nu am continuat sa studiez si independent dar si in cadrul unor programe specializate sustinute de Guvernul SUA sau in universitati din Romania. Am avut ocazia, de-a lungul timpului sa aplic si sa experimentez ceea ce am invatat. Astfel, am utilizat cunostintele si experienta din marketing si management in peste 30 de proiecte de succes finantate de organisme nationale si internationale, am consiliat firme, organizatii, cabinete medicale si persoane publice, am infiintat organizatii care la timpul lor au ajutat domeniile in care au activat, unele functionand si in ziua de astazi. Revistele Veterinarul sunt si astazi cel mai frumos si amplu proiect cu care ma mandresc. Cu siguranta, in anii ce vor urma ma voi dedica exclusiv managementului si marketingului. Astfel voi sintetiza toate experienta si informatiile dobandite in mai multe formule utilizabile de cei interesati. Deocamdata am inceput acest proiect cu Revista Veterinarul pe care dorim sa il dezvoltam in beneficiul medicilor veterinari. Vom dezvolta o serie de cursuri specializate de marketing si managment pentru medicina veterinara si vom consilia cabinetele care doresc sa se dezvolte utilizand tehnici moderne in afacerile pe care le deruleaza.

Mult succes in ceea ce va doriti.

Starea testului
Parcurse/Citite
Durata
Nivel
Aplicatie practica
Cestionar pentru 10 puncte CMVRO

Ultimele apariții editoriale
Doar Pentru Medicii Veterinari
disponibile online în format complet:

 

   Veterinarul Stiinta si Practica  Veterinarul Pet  Veterinarul Ferma  Veterinarul Business

Log in